MB Faizi Sabit Tuttu |
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 Şubat ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. TCMB buna göre yüzde 14 olan faizleri beklentiler doğrultusunda sabit bırakma kararı aldı.
Geçen yıl 500 baz puan faiz indirimine giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasalar tarafından merakla beklenen şubat ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre TCMB, faizleri beklentiler doğrultusunda sabit bıraktı.
Eylül ayında faiz indirim döngüsüne başlayan Merkez Bankası, Eylül’den Aralık ayına kadar 500 baz puan indirerek politika faizini yüzde 19 seviyesinden yüzde 14’e kadar çekmişti. Aralık ayındaki son toplantı metninde Mart ayı sonuna kadar mevcut durumun gözleneceği ifade edilmişti.
PPK Metninde Benzer Açıklamalar
Merkez Bankası'ndan PPK sonrası yapılan yazılı açıklamada bir önceki toplantıdaki metinle benzer ifadeler yer aldı.
TCMB karar metninde alınmış olan kararların birikimli etkilerinin yakından takip edildiğini ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüldüğünü ifade etti.
Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğunu söyleyen TCMB sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördü.
"Zihinlerde Enflasyon artacak Olgusu Oluştu"
Dünya Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz, Habertürk canlı yayınında Merkez Bankasının faiz kararının ardından şu açıklamalarda bulundu:
"Baz etkisinden bahsetmek gerekir. Endeksten kaldır baz etkisini enflasyonu indirmiş olursunuz ama hayat pahalılığı olduğu yerde duruyor. Elektrik fiyatlarında yüzde 25’lik bir indirim söz konusu, çiftçiye verilen gübrede bir indirim söz konusu. Bütün bunlar diğer etkenlerden çok daha etkili olacak. Açıkçası bizde enflasyonu asıl zıplatan kur oldu. Kur yukarılarda 18’leri dolaştı ve bir çizgi oluştu. Zihinlerde enflasyonun daha artacağı olgusu oluşturdu, ki zaten enflasyonun en berbat, en yapışkan ve en fazla uğraşılması gereken tarafı da budur. Ekonomik endeksler rakamlardan ziyade bizim zihnimizde fiyatlar daha da artacak algısı bunu çözecek olan hükümetin bu konu ile ilgili acil reçeteleri nedir ve bunu uygulayabiliyor mu?"
FED’İN Kararı Türkiye`yi De Etkiler
Şeref Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerçekçi tespit, kapsayıcı çözüm ve güvenilir uygulayıcı ile bu enflasyon aşağı çekilebilir. Cumhurbaşkanımız 'faiz, döviz, enflasyon prangasını söküp atacağız' demişti. Tamam şimdi faiz etkisizleşti ama Mart’ta yeniden etkili olacak. Zaten bu faizleri indirme konusunda söylemlerin devamı ve kura etkisi biraz daha konuşulabilir. Ama daha önemli bir etken geliyor. Fed denen bir kurum var. Bütün dünyanın rezerv parasını ayar veren onun faiz artırımı ve petrol fiyatlarının getireceği çok daha büyük baskılar yurt dışı kaynaklı gelecek. Bu durumda biz Mart ayında buluştuğumuzda acaba biz bu sefer acaba kaç puan indirdiğini mi yoksa acaba kaç puan çıkardığını mı tartışacağız. Çünkü dışarıdan gelen başka bir etki de Fed’in faiz artırımının ne olacağı olacak."
Enflasyon-Faiz makası açıldıkça Reel Faiz getirisi azalır. bireysel ya da kurumsal yatırımcılar mevduatlarını TL`den çekip döviz ya da altına yatırır. Bunun neticesi de doğal olarak yüksek enflasyon demektir.
YanıtlaSil